THE BURNT PINES – THE BURNT PINES

 

Veel internationaler en multicultureler als de samenstelling van de uit Boston, Massachusetts opererende formatie ‘The Burnt Pines’ kan je maar moeilijk vinden. Zanger en tekstschrijver Kris Skovmand had zijn roots in Denemarken, songschrijver, banjospeler en akoestisch en elektrisch gitarist Aaron Flanders stamt uit Boston, terwijl pianist en keyboardsspeler Miguel Sá Pessoa, bassist Fermando Huergo en drummer Luis Barros hun origine hebben in Lissabon, Portugal.

‘The Burnt Pines’ zullen op 22 januari 2021 hun debuutplaat op de markt loslaten, een album dat ze simpelweg naar de groepsnaam hebben vernoemd en waarop ze twaalf zelfgecomponeerde liedjes hebben verzameld. Gastmuzikant Dan Fox speelt op contrabas bij twee nummers “Outside Of Us” en “Only In The Soul”. De openingstrack van de cd is de song “Diamonds” die u op de hier toegevoegde video kunt beluisteren, een filmpje dat werd opgenomen door Rui Major, een bekende Portugese filmregisseur. Vooral de filosofische zin “I don’t mind getting old for you, babe” is een leuke tekstuele vondst van Kris Skovmand.

In de instrumentatie bij deze nummers valt het uitstekende gitaar- en banjowerk van Aaron Flanders telkens weer op, zoals in het op iets van Paul Simon ljjkende liedje “Heavy And Young”. “Song For Rose” is een mooie folkballad met alweer een leuke tekst van zanger Kris Skovmand. De door hun roots nogal verscheiden inbreng van alle groepsleden in de sound van ‘The Burnt Pines’ wordt nadien duidelijk gemaakt in nummers als “On The Burning Bridge”, “Only In The Soul”, “April Child” en het heerlijke “Mother On The Mountain”.

“Oh Me, Oh My” lijkt ons eerder een op een catchy riff drijvende popsong die op een plaatsje in de hitlijsten mag mikken. Het verhalende aspect van enkele liedjes noopt ons om vergelijkingen op te duiken met het werk van een singer-songwriter als Sufjan Stevens. Vooral de songs “From Sevilla To Manhattan”, “Outside Of Us” en “Make The Sign” roepen deze gelijkenis bij ons op. “The Burnt Pines” is sowieso een uitstekende debuutplaat vol knappe liedjes van de gelijknamige formatie uit Boston. Dan maar met hoge verwachtingen op naar een tweede cd!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Adreala Records

video